USA 2020 ? Se program mm 2016

Eventuellt ordnas en 14 dagars resa till mellanvästern i USA i september 2020 liknande den som jag ordnade 2016 (se 2016 års program nedan). Hör av dig om du är intresserad till Jan Hermelin info@aggarp.se  (10 dagars resealternativ finns även nedan från 2016 års program)

                         Dag     Aktivitet

14 On   07.30 Samåkning i bilar från Ydre till långtidsparkering Arlanda. 14.20 Avresa med Icelandair, eller SAS 16.35. Transport 1 timme till Hotell Americinn i Waconia på kvällen. Samtliga övernattningar i USA blir på bra Hotell. Transport till Hotellet för båda flight- alternativen ordnas.

15 To   I resans alla hotellövernattningar så ingår en fin och rejäl frukostbuffé. Dessutom finns möjligheter att ta ett morgondopp i den fina poolen på Americinn i Waconia. Ydre kommun och Carver County är vänorter, så efter frukost så välkomnas vi till Carver County av officiella representanter från C.C. ledning. Därefter så får vi en guidning på Andrew och Elsa Petersons gård, och på en kreativ bondgård intill Andrews Gård, samt ser Waconias vackra omgivningar. Lunch intages på valfri restaurant i Waconia. Vi besöker därefter Carver County Historical Society Museum. På kvällen är det fria aktiviteter i Waconia, och det finns möjligheter att träffa flera representanter från Countyt, samt naturligtvis många svenskättlingar och andra Andrew Peterson intresserade.

16 Fr  Vi besöker Svenskbygderna i Chisago County, (där V. Moberg placerade Karl Oskar o Kristina), samt Lindstrom, Stillwater och Taylor falls. På kvällen finns möjlighet att äta grillat eller annan god mat på en trevlig Vinproducerande gård i närheten av Waconia. Tillsammans med vänner officiella och Andrew P. vänner från Carver County. Musikunderhållning. 

17 Lö  Nickle Dickle Day i Waconia får ingen missa! Musik, uppträdanden, marknad, gamla bilar, och allt mellan himmel och jord, hela staden lever upp, så det är ingen idé att lämna Waconia denna dag. Goda möjligheter att träffa folk med samma intressen som du har från Carver County.

18 Sö Förmiddags - gudstjänst rekommenderas varmt i USA’s bibelbälte. Kyrkan vi besöker ligger nära Waconia är byggd av svenskar och har fortfarande en stor svenskanknytning. Därefter finns möjligheter att se Arboretum som är en fantastisk trädgårdsanläggning. Senare under eftermiddagen så besöker vi American Swedish Institute i Minneapolis, samt för de som vill besöker vi även American Mall. American Mall lär vara USA’s största affärscentrum som inkluderar ett inomhustivoli samt många restauranger. Eftersom vi har en stor följebil med bussen finns möjlighet att åka hem i omgångar till Waconia.

19 Må   Avresa mot Fairfield i sydöstra Iowa. På vägen gör vi ett stopp på det anrika svenskgrundade Gustavus Adolphus College där vi får en guidning. På vår fortsatta färd söderut så besöker vi en gård om 1700 acres (750 ha) där det odlas majs och soyabönor. Resan genom Iowa är en dröm ur ett bondeperspektiv. Framkomst till Best Western Hotellet i Fairfield blir på kvällen.

20 Ti    Staden Fairfield ligger i Jefferson County vilket är vänort till Kinda Kommun p.g.a Emigrantpionjären Peter Cassel. Vi träffar flera innevånare som kan och vill visa oss hur man lever här. Vi besöker 2 kyrkor och ett svenskt museum samt träffar näringsidkare m.fl. och rör oss fritt i den lilla Prärie – staden på kvällen.

21 On Efter frukost åker vi över Mississippi-floden  till den lilla idylliska staden Bishop Hill. Staden är troligtvis det bäst bevarade svenska kultur-minnet i USA. Därefter besöker vi John Deeres stora besöks-paviljong och utställning i Moline. Nära Moline, i Rock Island, besöker vi även Augustana College på kvällen, där vi får en guidad tur. Även detta College är grundat av Svenskar. Vi övernattar på hotell i Moline.

22 To   Vid åker till nästa hotell som ligger mellan O’Hare flygplatsen och centrala Chicago, där vi lämnar vårat bagage, om incheckningen är för tidig. Därefter till centrala Chicago dit vi anländer vid lunch tid, och kan välja att göra följande: Åka kanalbåtar och även åka ut på en guidad tur på Lake Michigan. Åka hissen upp i en av Världens högsta byggnader dvs Willis Tower. Se de sevärdheter i centrum som vi är intresserade av, minst 2 pers. i varje grupp. Därefter till hotellet i Chicago, eller fria kvälls-aktiviteter t.ex. Musik-Café eller ev. sportarrangemang.

I centrala Chicago är det svårt att plocka upp folk med buss/bil så där utnyttjar vi stadens olika kommunikationsmöjligheter inklusive taxi tillbaka till hotellet, om det är svårt att ordna med egen transport.

23 Fr    Denna dag vet du vad just du vill se av Chicago. Vi pratar ihop oss om vad ni vill se, och löser transporterna och besöker det ni vill se från morgon till kväll.

De som valt det kortare resealternativet, (14 – 23/9) reser hem från Chicago på kvällen. Vi övriga har en kväll till på oss att uppleva Chicago på.

24 Lö  Vi reser från Chicago efter frukost, ca 350 km norrut till Wisconsin Dells där vi besöker Parsons Indian Trading Post, vilket är ett  Indianmuseum och en ”Indianprylaffär”.   I närheten finns även ett tortyrmuseum som kan ge många uppslag hur researrangören skall behandlas efter resan. Lunch på valfri restaurang. Innan ankomsten till hotellet kan vi även besöka en affär och utställning där det säljs Amish hantverk. Kvällen bjuder på fria aktiviteter i Wisconsin Dells eller i Black River Falls beroende på gruppstorlek.

25 Sö Vi reser igenom ett område där det bor Amish folk, och om vi har tur kan vi få en pratstund med några eller eventuellt besöka deras kapell eftersom det är söndag. Vi åker vidare mot Minneapolis - St Paul och vi kan se mer av stadens sevärdheter efter önskemål. Om några vill komma snabbare tillbaka till Hotellet AmericInn i Waconia så går det bra med följebilen. På kvällen blir det Pot Lock party (knytkalas) med Andrew Peterson vänner.

26 Må Vi gör en utflykt till Fort Ridgely i County Fairfax där striderna var som intensivast under Indianupproret 1862. Vi besöker även Svenskättlingarna Dave och Doris Nelson som har en gård i  närheten av fortet. Därefter besöker vi ett stort Casino inklusive restauranger som drivs av indianättlingar. Tillbaka till hotellet i Waconia kommer vi på kvällen.

27 Ti Vi checkar ut från hotellet och tar avsked av vår vänort Carver County för denna gången. Därefter kan de som vill besöka det magnefika biblioteket Minnesota Historical Society Library i St Paul, där Andrew Petersons dagböcker finns i orginal.

Ett stenkast därifrån ligger St Pauls Cathedral vilket också är värt ett besök. För de som vill besöka en Harley Davidsson affär istället eller åka till något annat som lockar kan följebilen användas. Vi avslutar vår vistelse i USA i Mall of America som  ligger 20 minuter ifrån flygplatsen. Vi anländer till Minneapolis International Airport ca 17.00, och flighten med Icelandair avgår kl. 19.30. Hemkomst Arlanda den 28/9 kl 12.30.

 

Ekonomi:

Resa till och från Arlanda inklusive parkeringsavgift på t.ex. Benstockens långtidsparkering delas "broderligt" med bilinnehavaren. Långtidsparkeringen bokas i förväg. Från långtidsparkeringarna går fria bussförbindelse till Arlanda flygplats var 20 de minut.

Flygbiljetten T/R som du bokar och betalar själv kostade i slutet av mars med Icelandair ca 5800 kr. Priset kommer troligtvis att gå upp ganska snart. Men titta även på sighten www.flygstolen.se där det finns billigare flygalternativ men med längre flygtid, det går att hitta flygbiljetter T/R för ca 5000 kr.

Visumkostnaden per person är ca 200 kr, googla på ESTA.

Detta ingår i priset nedan för vistelsen i USA:

Hotell med 50% del av boende i 2 bäddsrum samt med Frukostbuffé på alla hotell  under 13 nätter och14 dagar i USA.

Alla fordonskostnader, chaufförskostnader, försäkringskostnader  vid gemensamma utflykter samt vid den stora rundresan i mellanvästern.

Alla gemensamma inträden utan mat, runt Waconia inkl. guide, Chisago County samt guidning runt Chisago County, Collegeguidening Gustavus Adolphus, Fairfield inkl. guide, Moline inkl. guide, Swed/Am museum, Fort Ridgely guidning, samt andra planerade museum som gruppen gemensamt besöker.

Pris totalt för ovanstående: 11800 Skr 

(Det kan bli ett litet tillägg om 1 USD överstiger 9 Kr vid förskottsinbetalning av hotellbokningar).

Om man Iägger till kostnaden för flygbiljetter T/R ca 5800 kr med ovanstående 11800 Skr så blir totalkostnaden för 13 dygn i USA ca 17600 Kr

(I priset ingår ej: visumkostnad, luncher, kvällsmåltider och oplanerade avgiftsbelagda besök). 

Du betalar dina bokningsavgifter i 2 omgångar (datum meddelas senare) för dina hotell och resekostnader i USA till Scandinicia ABs Bankgirokonto : 310 - 8602

Den ovanstående resebeskrivningen är det längre resealternativet med hemresa från Minneapolis på kvällen den 27/9  

Det finns en kortare resemöjlighet framtagen för dig/er som har svårt att vara borta 14 dagar. Prospekt på det kortare resealternativet med hemresa från Chicago på kvällen den 23/9 är detsamma som för det längre alternativet fram till eftermiddagen den 23/9, och priser och program finns nedan.

Om du vill och kan följa med i September så är det fritt fram att boka det som passar dig bäst. 

Har du andra frågor om resan är du välkommen att maila Jan Hermelin: info@aggarp.se eller ringa: 070 534 4353 

                    KORTARE PROGRAMMET "Vänort och Mellanvästern 14-24 Sept. 2016"

 

                             Dag     Aktivitet

14 On   07.30 Samåkning i bilar från Ydre till långtidsparkering Arlanda. 14.20 Avresa med Icelandair, eller SAS 16.35. Transport 1 timme till Hotell Americinn i Waconia på kvällen. Samtliga övernattningar i USA blir på bra Hotell.

15 To   I resans alla hotellövernattningar så ingår en fin och rejäl frukostbuffé. Dessutom finns möjligheter att ta ett morgondopp i den fina poolen på Americinn i Waconia. Ydre kommun och Carver County är vänorter, så efter frukost så välkomnas vi till Carver County av officiella representanter från C.C. ledning. Därefter så får vi en guidning på Andrew och Elsa Petersons gård, och på en kreativ bondgård intill Andrews Gård, samt ser Waconias vackra omgivningar. Lunch intages på valfri restaurant i Waconia. Vi besöker därefter Carver County Historical Society Museum. På kvällen är det fria aktiviteter i Waconia, och det finns möjligheter att träffa flera representanter från Countyt, samt naturligtvis många svenskättlingar och andra Andrew Peterson intresserade.

16 Fr    Vi besöker Svenskbygderna i Chisago County, (där V. Moberg placerade Karl Oskar o Kristina), samt Lindstrom, Stillwater och Taylor falls. På kvällen finns möjlighet att äta grillat eller annan god mat på en trevlig Vinproducerande gård i närheten av Waconia. Tillsammans med vänner officiella och Andrew P. vänner från Carver County. Musikunderhållning 

17 Lö    Nickle Dickle Day i Waconia får ingen missa! Musik, uppträdanden, marknad, gamla bilar, och allt mellan himmel och jord, hela staden lever upp, så det är ingen idé att lämna Waconia denna dag. Goda möjligheter att träffa folk med samma intressen som du har från Carver County.

18 Sö    Förmiddags - gudstjänst rekommenderas varmt i USA’s bibelbälte. Kyrkan vi besöker ligger nära Waconia är byggd av svenskar och har fortfarande en stor svenskanknytning. Därefter finns möjligheter att se Arboretum som är en fantastisk trädgårdsanläggning. Senare under eftermiddagen så besöker vi American Swedish Institute i Minneapolis, samt för de som vill besöker vi även American Mall. American Mall lär vara USA’s största affärscentrum som inkluderar ett inomhustivoli samt många restauranger. Eftersom vi har en stor följebil med bussen finns möjlighet att åka hem i omgångar till Waconia.

19 Må   Avresa mot Fairfield i sydöstra Iowa. På vägen gör vi ett stopp på det anrika svenskgrundade Gustavus Adolphus College där vi får en guidning. På vår fortsatta färd söderut så besöker vi en gård om 1700 acres (750 ha) där det odlas majs och soyabönor. Resan genom Iowa är en dröm ur ett bondeperspektiv. Framkomst till Best Western Hotellet i Fairfield blir på kvällen.

20 Ti Staden Fairfield ligger i Jefferson County vilket är vänort till Kinda Kommun p.g.a Emigrantpionjären Peter Cassel. Vi träffar flera innevånare som kan och vill visa oss hur man lever här. Vi besöker 2 kyrkor och ett svenskt museum samt träffar näringsidkare m.fl. och rör oss fritt i den lilla Prärie – staden på kvällen.

21 On Efter frukost åker vi över Mississippi-floden  till den lilla idylliska staden Bishop Hill. Staden är troligtvis det bäst bevarade svenska kultur-minnet i USA. Därefter besöker vi John Deeres stora besöks-paviljong och utställning i Moline. Nära Moline, i Rock Island, besöker vi även Augustana College på kvällen, där vi får en guidad tur. Även detta College är grundat av Svenskar. Vi övernattar på hotell i Moline.

22 To   Vid åker till nästa hotell som ligger mellan O’Hare flygplatsen och centrala Chicago, där vi lämnar vårat bagage, om incheckningen är för tidig. Därefter till centrala Chicago dit vi anländer vid lunch tid, och kan välja att göra följande: Åka kanalbåtar och även åka ut på en guidad tur på Lake Michigan. Åka hissen upp i en av Världens högsta byggnader dvs Willis Tower. Se de sevärdheter i centrum som vi är intresserade av, minst 2 pers. i varje grupp. Därefter till hotellet i Chicago, eller fria kvälls-aktiviteter t.ex. Musik-Café eller ev. sportarrangemang.

I centrala Chicago är det svårt att plocka upp folk med buss/bil så där utnyttjar vi stadens olika kommunikationsmöjligheter inklusive taxi tillbaka till hotellet, om det är svårt att ordna med egen transport.

23 Fr Denna dag vet du vad just du vill se av Chicago, innan avresa hemåt med Icelandair kl. 19.30 eller med SAS kl. 21.05. Vi pratar ihop oss om vad ni vill se, och löser transporterna och besöker det ni vill se från morgon till lagom tid för färd till flygplatsen som undertecknad ordnar. Den kortare resemöjligheten är framtagen för dig/er som har svårt att vara borta 14 dagar. Flygbiljetter har hittats via flygstolen.se för 9 dagarsprogrammet för 5000 kr.

Programmet i USA med 9 dagars fria resor inkl. hotell med frukost samt alla planerade inträden samt guider kostar: 8500 kr

Tillkommer: Flygbiljetter, visum kostnad, luncher och kvällsmål i USA

Det är fritt fram att boka det resealternativ som passar dig bäst. Frågor till undertecknad.

Mvh Jan Hermelin info@aggarp.se 070 534 4353

 

 DIVERSE TIPS!

Du bokar din egen flygbiljett genom www.icelandair.se eller eventuellt genom något annat flygbolag t.ex. via www.flygstolen.se efter att du kontaktat Jan Hermelin, så du är säker på att plats finns för rundresan i USA.

Flygbiljetter går enkelt att ordna från datorn hemma och med kreditkort tillhanda.

Grundkonceptet för den längre USA resan är med Icelandair nedan T/R till Minneapolis, men du kan även nyttja något annat bolag. Billigare alternativ kan hittas genom  www.flygstolen.se 

Utresa: Den 14 September kl. 14.20 från Arlanda - ankomst Minneapolis 18.05

Hemresa: Den 27 September kl. 19.30 från Minneapolis - ankomst Arlanda den 28 sept. kl. 12.30

Ca priset i slutet av mars för denna flygbiljett T/R resa med Icelandair var 5800 kr, men priset kommer troligtvis att stiga, samtidigt som man kan ev. hitta andra billigare flighter på www.flygstolen.se  

                            Om du ordnar med någon annan flight som kommer fram på sen eftermiddag eller kvällen den 14 september till Minneapolis, eller den 15 september, så ordnar jag med transporten från flygplatsen till Waconia. Jag kan hjälpa till med bokningstips samt hjälper till med visumtips.

Transporterna i USA sker med en Buss/Van för 16 personer, och minst en stor Dodge Grand Caravan med 7 sittplatser. Mellan Minnesota och Chicago kommer en extra Dodge Grand Caravan el. liknande att användas, om antalet resenärer överstiger 20 pers.

Dina bokningsavgifter betalas i 2 omgångar (datum meddelas senare) för dina hotell och resekostnader mm i USA till Scandinicia ABs Bankgirokonto : 310 - 8602

Om hemresan bokas från Chicago på kvällen den 23 / 9 kl. 19.30 med Icelandair eller via Flygstolen blir flygbiljetten T/R ca 900 kr billigare, (om man stannar från 06.35 till 01.15 i Rejkavik den 24/9), än om man flyger hem den 27/9. Kostnaden för flygresor T/R USA skulle då stanna på ca 5100 kr. se www.flygstolen.se

Det finns även flygalternativ med SAS (Sthlm - Minneapolis 14/9 och Chicago - Sthlm 23/9 för ca 5000 kr i början av mars).

Boende/rese kostnader i USA om man stannar 9 dagar istället för 13 dagar blir 3300 kr billigare, dvs:(11800 - 3300)= 8500 Sek.

Kontentan blir då att 9 dagars vistelse i USA inkl.  flygresor + resor i USA + boende m frukost + gem.inträden kostar ca 13600 kr. (Om du hittar T/R flygbiljetter för 5100 kr).

(I priset ingår ej: visumkostnad, luncher, kvällsmåltider och oplanerade avgiftsbelagda besök)

Ovanstående priser gäller om flygpriserna är i paritet med vad dom var den 2 mars 2016.  

Om du väljer ovanstående kortare resealternativ har du även chansen att bada i den Blå Lagunen och se Rejkavik från morgonen till sena kvällen lördagen den 24 september. Hemkomst Arlanda blir då söndagen den 25/9 kl. 06.10.

Du har chansen att se det bästa av mellanvästern och svenskbygderna i September på ett trevligt och prisvänligt sätt med bra boende, under 9 eller 13 dagar, ta tillfället nu och boka medan det finns plats!

Vill du se ett bildspel från musikturnén i mellanvästern 2015 samt lyssna på smakprov från Cd skivan "Andrew och Elsa Peterson - the true pioneers" klicka på länken nedan.

                             Har du frågor om resan är du välkommen att maila Jan Hermelin: info@aggarp.se eller          ringa: 070 534 4353

https://www.youtube.com/watch?v=ORo52y1hgIg

DELA